Nieuws

 

Zo willen ze de water crisis in Kaapstad bestrijden. 

 

 

Persbericht van de stichting Happy With Water Juli 2017

 

De stichting Happy With Water over de proef die liet zien dat wateroogst uit de lucht zelfs mogelijk is in de woestijn:

Water maken uit de lucht in de droge woestijn is niet zo moeilijk als dat je zou denken.

Maar betaalbaar water maken in de woestijn is heel erg moeilijk en misschien wel onmogelijk! 

Veel publiciteit is er recentelijk geweest over een proef op de legerbasis in Mali om water te onttrekken uit de lucht. De stichting Happy With Water is als specialist van deze technologie naar aanleiding van deze publiciteit veelvuldig haar mening gevraagd over deze woestijnproef.

Water oogsten uit lucht bestaat al duizenden jaren. Grofweg zijn hier twee methoden voor:

  1. De omgevingslucht wordt afgekoeld tot onder het dauwpunt. Dan vindt er condensatie plaats. De condenseerde druppels worden opgevangen en klaar!
  2. Men vangt de vocht in de lucht af door middel van een vocht opnemende stof (bijvoorbeeld Silicagel of Glycerol). Het vocht wordt in een latere fase weer onttrokken door toevoeging van warmte.

In de woestijn in Mali is de eerste methode toegepast. Door het gebruik van een Peltier-element wordt de omgevingslucht afgekoeld tot onder het dauwpunt. Hierdoor ontstonden er enkele druppels water. Er is altijd een bepaalde energie nodig om een oppervlak te koelen tot onder het dauwpunt. De benodigde energie om een koeloppervlak te koelen is precies uit te rekenen. Hoe warmer de omgevingslucht en hoe lager de luchtvochtigheid, hoe meer energie er moet worden toegevoegd om het metalen koellichaam tot onder het dauwpunt af te koelen. Naarmate het koeloppervlak groter is, kan de condensopbrengst hoger zijn. Er is dan wel weer meer energie nodig om het gehele oppervlak onder het dauwpunt te kunnen koelen.

In de Mali-proef werd niet helemaal duidelijk uitgelegd hoeveel energie door de zonnepanelen werd toegevoegd. Het leek op twee panelen. Ook was niet geheel duidelijk of de zonne-energie in accu’s werd opgeslagen om s ’nachts de watermaker te laten koelen. Gedurende de nacht is het dauwpunt gemakkelijker te bereiken en is er dus minder energie nodig.

Dan zijn er nog mogelijkheden om het condenseringsproces efficiënter te maken door het gebruik van een koellichaam waar gecondenseerde waterdruppels snel afstromen en plaats maken voor nieuw te vormen druppels. De vorm en oppervlaktebehandeling van het koellichaam zijn bepalend. Maar al te veel wonderen mag van deze optimalisatie ook niet verwacht worden.

Deze proef leverde, naar zegge van de initiatienemer, ca. 1 glaasje water per dag op. Dat is overigens een mooie opbrengst onder deze omstandigheden. Hiervoor waren 2 kleine zonnepanelen voor nodig. Voor de koeling van een Peltier-element is ca. 50 Watt voor nodig. Dus voor de productie van 1 liter water is dan ca. 400 tot 500 Watt nodig. Hiervoor zijn dan effectief zeker twee zonnepanelen voor nodig.

Hierdoor komt de prijs van 1000 liter water op minimaal € 140 . In Nederland kost 1000 liter water tussen de € 0,90 en € 1,70.

Het gebruik van watermaker (water uit de lucht) wordt al zeker 10 jaar commercieel toegepast. Er bestaan zelfs watermakers die onder gunstige omstandigheden pretenderen 5000 liter per dag te produceren. Vrijwel al deze watermakers maken gebruik van compressie koelingssystemen. Ook in de woestijn zouden deze machines relatief veel water kunnen produceren. Maar de mens verandert de natuurwetten niet. Er is dus altijd veel energie voor nodig en dus is het gewonnen water in de woestijn altijd erg duur. Er zijn echter al volop mogelijkheden!

Alleen het gebruik van absorptiekoeling (koeling door zonnewarmte) kan de liter prijs voor water wellicht wel naar een aanvaardbaar niveau doen dalen. Wellicht kan dit zelfs in de woestijn.

De stichting Happy With Water werkt naast deze beide toepassingen ook aan andere oplossingen om water uit de lucht te kunnen oogsten.

 

Fietsen naar Milaan voor drinkwater in ontwikkelingslanden!

Milaan_flyer_hww_20170330 

 

Stad Wageningen 25jan17 week4_14 

Onder deze link bevindt zich een mooi krantenartikel over de stichting Happy With Water.

 

Door: Janine de Ruiter Nationaal

Holland Water ondersteunt de Stichting Happy With Water

Holland Water is al sinds jaar en dag betrokken bij maatschappelijk relevante projecten zo ondersteunen wij al jaren de Stichting Veteranenziekte. Hiernaast worden het Ronald McDonald Huis Friesland in Leeuwarden en de Ronald McDonald Hoeve in Beetsterzwaag door Holland Water geholpen om het meest veilige water aan de patiënten en gasten te kunnen aanbieden.

Omdat Holland Water het belangrijk vindt dat iedereen in de wereld zou moeten kunnen beschikken over veilig en gezond drinkwater ondersteunen wij nu ook de activiteiten van de Stichting Happy With Water (www.happywithwater.nl).

Deze stichting wil een Game Changer zijn en water toegankelijk maken voor iedereen in de wereld. De nieuwste technieken zullen worden ingezet om dit mogelijk te maken. Stichting Happy With Water heeft Holland Water gevraagd om deel te nemen in een technische commissie om te helpen de meest geavanceerde technologie te ontwikkelen.

De opdracht is eenvoudig ‘bedenk een systeem dat water maakt en eenvoudig, goedkoop en ‘stand alone’ kan functioneren’. Zo eenvoudig als de opdracht luidt zo complex is het bedenken van de oplossing. Maar Holland Water is de uitdaging aangegaan en werkt graag mee aan de nobele doelstelling die de oprichter van Stichting Happy With Water de heer Hans Konig, zichzelf en de Stichting heeft gesteld.

Via de website van Stichting Happy With Water kunt u het project volgen en uiteraard houden ook wij u op de hoogte.

ANBI

Recentelijk (27 mei 2016) werd bevestigd door Team ANBI van de Belastingdienst, dat de Stichting “Happy With Water” nu de officiele ANBI status heeft verkregen, met terugwerkende kracht vanaf 15 april 2016, de dag van de oprichting van de stichting. De documenten zullen door de Belastingdienst worden verzonden op 16 juni (eens per maand gebundeld) en gepubliceerd op hun website twee a drie weken later.  De ANBI status geeft personen en bedrijven de kans giften aan de stichting ficaal aftrekbaar te maken.

ant.nl/wetenschap/vier-miljard-mensen-geconfronteerd-met-waterschaarste~a4243516/